Jadłospis
JADŁOSPIS
Poniedziałek 22.02.2021r
Śniadanie: Chleb z masłem, twarożek ze szczypiorkiem7,1, rzodkiewka, pomidor, papryka,
herbata z cytryną
Podwieczorek: mandarynki, jogurt naturalny7
Obiad: Zupa jarzynowa z natką pietruszki7, chleb1
Gulasz w sosie własnym z kaszą gryczaną1
surówka z marchewki i jabłek z majonezem i śmietaną7
kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia
Wtorek 23.02.2021r
Śniadanie: Chleb z masłem, i szynką7,1,3, sałata, pomidor, papryka,
Kawa Inka7, herbata z cytryną
Podwieczorek: mleczko smakowe7, jabłko
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem, jarzynami i natką pietruszki7,1, chleb1
Kopytka polewane tłuszczem 1,3, jabłko,
kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia
Środa 24.02.2021r
Śniadanie: Placek drożdżowy z masłem i dżemem7,1, pomidorki,
Kakao7
Podwieczorek: jogurt owocowy7, mandarynka
Obiad: Krupnik z jarzynami i natką pietruszki1, chleb1
Fasolka po bretońsku1, mandarynka
kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia
Czwartek 25.02.2021r
Śniadanie: Kasza manna na mleku7, Bułka wrocławska z masłem i pasztetem7,1,
pomidor, szczypiorek, papryka, herbata z cytryną
Podwieczorek: mleczko smakowe w kartoniku7
Obiad: Zupa owocowa z makaronem1,7
Kotlet mielony3, ziemniaki,
surówka z kapusty białej, marchewki i jabłek z olejem,
kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia
Piątek 26.02.2021r
Śniadanie: Chleb z masłem, pasta z jajek7,1,3, pomidor, szczypiorek,
papryka, herbata z cytryną
Podwieczorek: soczek w kartoniku
Obiad: Zupa grochowa z jarzynami i natką pietruszki1, chleb1
Ryż z jabłkami i śmietaną7,
kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia
Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.