Szkoła Podstawowa nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Puławach

Jadłospis

 

JADŁOSPIS

 

 

 

  Poniedziałek 22.02.2021r

 

Śniadanie: Chleb z masłem, twarożek ze szczypiorkiem7,1, rzodkiewka, pomidor, papryka,

 

                  herbata z cytryną     

 

Podwieczorek: mandarynki, jogurt naturalny7

 

Obiad: Zupa jarzynowa z natką pietruszki7, chleb1

 

             Gulasz w sosie własnym z kaszą gryczaną1

 

             surówka z marchewki i jabłek z majonezem i  śmietaną7

 

             kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia               

 

 

 

                      

 

Wtorek 23.02.2021r

 

Śniadanie: Chleb z masłem, i szynką7,1,3,  sałata, pomidor, papryka,

 

                   Kawa Inka7, herbata z cytryną  

 

Podwieczorek: mleczko smakowe7, jabłko

 

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem, jarzynami i natką pietruszki7,1, chleb1

 

            Kopytka polewane tłuszczem 1,3, jabłko,

 

            kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia

 

 

 

 

 

 Środa 24.02.2021r

 

Śniadanie: Placek drożdżowy z masłem i dżemem7,1, pomidorki,

 

                  Kakao7

 

Podwieczorek: jogurt owocowy7, mandarynka

 

Obiad: Krupnik z jarzynami i natką pietruszki1, chleb1

 

            Fasolka po bretońsku1, mandarynka

 

            kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia

 

 

 

Czwartek 25.02.2021r 

 

Śniadanie: Kasza manna na mleku7, Bułka wrocławska z masłem i pasztetem7,1,

 

                pomidor, szczypiorek, papryka, herbata z cytryną          

 

 Podwieczorek: mleczko smakowe w kartoniku7

 

Obiad:  Zupa owocowa z makaronem1,7

 

             Kotlet mielony3, ziemniaki,

 

             surówka z kapusty białej, marchewki i jabłek z olejem,

 

             kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia               

 

 

 

Piątek 26.02.2021r 

 

Śniadanie: Chleb z masłem, pasta z jajek7,1,3, pomidor, szczypiorek,

 

                  papryka, herbata z cytryną     

 

Podwieczorek: soczek w kartoniku

 

Obiad: Zupa grochowa z jarzynami i natką pietruszki1, chleb1

 

             Ryż z jabłkami i śmietaną7,

 

            kompot z owoców: śliwka, porzeczka, wiśnia

 

 

 

 

 

 

 

Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.

 

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ

2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE

3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE

4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE

5. ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO

7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE

8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE

9. SELER I PRODUKTY POCHODNE

10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE

11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE

12. DWUTLENEK SIARKI

13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE

14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.