Szkoła Podstawowa nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Puławach

„Cztery pory roku, czyli o sezonowości w kuchni”

Warzywa i owoce powinniśmy jeść przez cały rok, każdego dnia. Ale co zrobić, kiedy większość owoców i warzyw nie rośnie przez cały rok?
Co należy zrobić z żywnością, aby na dłużej zachowała świeżość, nadawało się do spożycia i żeby także zimą cieszyć się smakiem słodkich polnych truskawek, malin czy wiśni.
Poznaliśmy różne sposoby przechowywania żywności. Już teraz wiemy, że z owoców możemy zrobić pyszne dżemy, konfitury, galaretki i soki, grzyby suszymy, ogórki i kapustę kisimy, pomidorki i dynię możemy zamarynować a mięso uwędzić. Świetnym sposobem jest także mrożenie, ponieważ mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych.
Na naszych uczniów czekało też zadanie specjalne: zaprojektować etykietki na słoiczki swoich ulubionych przetworów.
Do zobaczenia wkrótce!